
Vigalex D3 krople
Witamina D w kroplach – 400 j.m. w jednej kropli.
Suplement diety. 20 ml.
Przeznaczenie
Preparat przeznaczony do uzupełniania diety niemowląt, dzieci i dorosłych w witaminę D. Witamina D jest potrzebna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto witamina D wspomaga:
- utrzymanie zdrowych zębów i kości,
- prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
- utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- prawidłowe wchłanianie/wykorzystanie wapnia i fosforu.
Sposób użycia
- Noworodki urodzone przedwcześnie.
Suplementację należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
– noworodki urodzone ≤32. tygodnia ciąży – 2 krople (800 j.m.) dziennie od pierwszych dni życia (jeżeli możliwe jest żywienie doustne), niezależnie od sposobu karmienia.
– noworodki urodzone w 33-36. tygodniu ciąży – 1 kropla (400 j.m.) dziennie od pierwszych dni życia, niezależnie od sposobu karmienia.
- Noworodki donoszone i niemowlęta 0–12 miesięcy – 1 kropla (400 j.m.) dziennie od pierwszych dni życia.
- Dzieci powyżej 1. roku życia do 10 lat – 2 krople (800 j.m.) dziennie w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok1.
- Młodzież od 11 do 18 lat oraz dorośli – 2 do 5 kropli (800–2000 j.m.) dziennie w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok1.
1. U zdrowych dzieci i dorosłych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna.
Rusińska et al. Postępy Neonatologii 2018, 24 (1): 1-24.
Rusińska et al. Postępy Neonatologii 2018, 24 (1): 1-24.
Skład
Składniki: olej MCT pochodzenia roślinnego (średniołańcuchowe trójglicerydy), cholekalcyferol pozyskiwany z lanoliny (witamina D).
Składniki | Zawartość w 1 kropli | % RWS* | Zawartość w 5 kroplach: | % RWS* |
Witamina D | 10 μg (400 j.m.) | 200 | 50 μg (2000 j.m.) | 1000 |
* % RWS – procent realizacji w stosunku do referencyjnej wartości spożycia